contacte  -  mapa web
 
Baix Empordà Narasalus
Inici Agenda Contactar Fires Esport i Natura Alt Empordà Baix Empordà Cerdanya Garrotxa Gironès Pla de l'Estany Ripollès Selva
Contactar
 
 
Baix Empordà
La Bisbal d'Empordà
Begur
Calella de Palafrugell
Calonge
Castell d'Aro
L'Estartit
Llafranc
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Pals
Platja d'Aro
S'Agaró
Sant Antoni de Calonge
Sant Feliu de Guïxols
Santa Cristina d'Aro
Tamariu
Torroella de Montgrí
INFO COMARCAL
Diari de Girona, Baix Empordà
Revista del Baix Empordà
Institut d'Estudis del Baix Empordà
Consell Comarcal del Baix Empordà
INFO PROVINCIAL
Diputació de Girona
Cambra de Comerç de Girona
ALTRES WEB D'INTERÉS

Microhistòria gironina

Xavier Blanca - Senderisme i viatges
Iaeden
Associació de Naturalistes de Girona
ALTRES COMARQUES
Alt Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
PROTEGIR LA SALUT
RECOLZAR LA CURACIÓ

Bemer

Narasalus - Bemer

Un excel·lent equip mèdic per a mantenir la salut, per ajudar al cos a recuperar-la si s'ha perdut o si més no, fer més suportable qualsevol patiment.

Els sorprenents beneficis de Bemer només els coneix per a qui la salut és imperativament el primer, ja sigui la pròpia o la dels éssers propers.

El Bemer està dissenyat per a tenir-lo en el propi domicili, d'aquesta manera, és tota la família que en pot gaudir i beneficiar, fins i tot si es tenen animals domèstics.

+ INFORMACIÓ:

Tel. 617.053.648
 
 

Castell d'Aro

LA VALL D'ARO
Vall d'Aro . El Ridaura
El Ridaura al seu pas per la Vall d'Aro

A principis del segle XX el paratge on avui hi ha Platja d’Aro no era més que un petit barri mariner sense cap importància i amb uns quans masos disseminats, entre el litoral marítim i la capital del municipi que era Castell d’Aro.

També cal esmentar que era la zona menys segura del municipi degut a la seva facilitat per ésser envaïda des del mar pel que fa a l’època de les incursions de pirates i corsaris que en general que patien les costes del mediterrani i les catalanes en particular.

Per aquesta causa, les poques masies disseminades existents en el paratge era de grans dimensions i proveïdes d’elements defensius i de fortificació per tal de fer front als atacs i perills que provenien del mar, per contra Castell d'Aro ja era una població i per tant, gaudia dels seus propis sistemes de defensa.

Algunes de les masies ubicades en aquest territori tenien noms com: Mas Pouplana, Mas Eroles, Mas Sicars, Can Bas o Mas Xai entre d’altres, les qual es remunten al segle XVI, però cal esperar fins el segle XVII i anys següents per arribar on eren importants les mesures de defensa, però també del dia a dia, emmarcat en els treballs de camp i boscos, principalment per l'explotació i extracció del suro, important industria en molt indrets i poblacions del Baix Empordà.

Fins l'arribada de l'explotació del suro, l’economia tradicional de tota la Vall d'Aro havia estat l’agrària en el sector planer de la vall i una part dedicada a la ramaderia, on la pesca tenia poca importància ja que en el seu litoral ni tan sols hi havia port, sinó que era barques de poc calat, i per tant els recursos marítim extrets eren de poca importància, en comparació amb altres poblacions properes com podien ésser Palamós o Sant Feliu de Guíxols.

A partir de finals dels anys cinquanta i sobre tot durant el decenni dels anys seixanta, el panorama i paisatge principalment a la platja de la Vall d'Aro, coneguda simplement per Platja d'Aro, va canviar radicalment per una nova indústria de serveis: el turisme, fet que faria que tot quedés capgirat i molt diferent de modus vivendi que havien tingut els habitants de la Vall d'Aro durant mils d'anys enrere.

• Origens historics

La Vall d’Aro estava referida a l’any 898 com la “Vallis Aracae”, posteriorment a l’any 914 apareix amb el nom de “Valle Arace” i en el 1016 com a “Valle Arazi”, i amb el anys esdevindria amb el nom de Vall d'Aro.

En els seus orígens era una batllia reial, però ja en el segle XIX va passar ésser un municipi independent ja que a més es va separar de Santa Cristina d’Aro, territori collindat amb el qual havien format una entitat única.

• Característiques geogràfiques

La Vall d’Aro forma una petita subcomarca separada de la que pertany, el Baix Empordà pels contraforts de les Gavarres que arriben al mar i la serra de Sant Grau o també coneguda com Serra de Cadiretes, amb gran relleus muntanyosos, zones rocoses i nombrosos camins per a recorrec els dels indrets i racons.

Hídricament només té un curs d'importancia que és el Ridaura, que de fet és el més important de la comarca del Baix Empordà com a riu propi, ja que també hi ha el riu Ter, però aquest no és exclusiu d'aquesta comarca, en canvi el Riudaura si, ja que neix sota el Puig de Sant Baldiri en el massis de l'Ardenya en el municipi de Santa Cristina d'Aro, a 276 metres sobre el nivell del mar, que després de recorrer uns 20 km vessar les aigues a la part sud de la platja principal de Platja d'Aro.

El Ridaura té diferente rieres i torrent que l'alimenten durant el seu recorregut, destacant per exemple la Riera de Solius, el Torrent de la Deu, el Torrent de Santa Escolàstica, la Riera de Malvet o el Torrent de Canyet.

• Delimitacions del municipi i comunicacions

El municipi de Castell-Platja d'Aro està envoltat únicament per tres municipi, que són: Calonge, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols, ja que bona part del seu territori està limitat pel mar.

Totes les entitats municipal que integren el municipi, és a dir: Castell d'Aro, Platja d'Aro, Fenals i S'Agaró, i altres petits indrets, són llocs molt ben comunicats per carretera a través de l'autovia C-31, a més d'altres accesos com els que comuniquen des de Palamós, Sant Antoni de Calonge, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.

Platja d'Aro, disposa també d'un port esportiu en la zona de Punta Prima, entre la Marina del Port i la cala de Sa Conca, ben comunicada des del port o S'Agaró. El que no disposa és de ferrocarril, com havia tingut quan existia el tren carrilet que comunicava Girona amb Sant Feliu de Guíxols; actualment les estacions de tren més properes són a Girona, tant pel que fa al tren de rodalies i MD, com el d'Alta Velocitat, que es troben a 30 km.

 

NUCLIS DE POBLACIÓ DEL MUNICIPI

Els nuclis de població més importants del municipi són: Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró, els quals dins aquest portal del Triangle Gironí, tenen el seu propi espai separat, tot i ésser part del mateix municipi, però que donada la seva importancia i gran nombre d'atractius que tenen, igual que altres poblacions de les comarques gironines, tenen espai propi.

Nogesmenys, el municipi també disposa d'altres petit nuclis, alguns amb molts anys d'historia com Fanals, i altres més recents, normalment urbanitzacions residencials, fruit del boom turistic que es va anar iniciant a finals dels anys cinquanta i sobre tot seixanta, que donada l'extensa platja on avui hi ha Platja d'Aro, així com les nombroses i diverses activitats, han convertit aquesta part del Baix Empordà en una aglomeració important.

• Fanals d'Amunt

Com el seu nom indica Fenals d’Amunt és troba a l’interior del municipi tocant el terme de Calonge. Fou el primitiu nucli composat per masos dispersos molts d’ells actualment abandonats, amb un petit nucli a l'entorn de l'església de Santa Maria.

La seva ubicació s’explica arran de resguarda els seus habitants del perills dels enemics, principalment dels procedents del mar, com el pirates, musulmans i normands, però amb l’avantatge de tenir una esplèndida i ampla visió de tota la badia.

En aquest paratges i durant el segle XIV una part de la família empordanesa dels Llavià hi tenien possessions i residència. La prova més evident és la làpida testamentària de Geralda de Llavià, esposa de Bernat de Llavià que hi morí el 4 de novembre de 1338, i que fou enterrada en el monestir de Sant Feliu de Guíxols, en una època en que l’abat n'era Fra Ramon de Llavià, parent de Geralda.

Església de Santa Maria de Fanals Fanals - Castell d'Aro
Santa Maria de Fanals
 
Avinguda Fanals
Església de Santa Maria de Fanals   Església de Santa Maria de Fanals   Fanals - Castell d'Aro
Campanar
 
Fornicula
 
Disseminat de Fanals

L'edifici religiós més emblemàtic de l'època era l’església de Santa Maria de Fenals, situada a prop del Puig del Monjo. Actualment està abandonada des de fa molts anys, però es troba en perfecte estat donada la seva rehabilitació.

Es un edifici d’estil romànic del segle XI, d’una sola nau i una absis semicircular on hi ha una decoració llombarda de tres arcuacions, i que fou nomenat per primer cop a l’any 969 quan el rei Lotari va reconèixer a l’abat Sunyer de Sant Feliu de Guíxols i de les seves possessions, entre les que hi havia el paratge “Fenalis” i la “Ecclesia Sancte Marie”.

L’església que va substituir aquesta del segle XI es va construir en el segle XVIII, però en el veïnat de Fenals d’Aro, més a prop del mar i de més fàcil accés.

 

CASTELL D'ARO

El poble de Castell d’Aro es troba situat en un puig de 42 metres tenint com a veïns naturals els contraforts de les Gavarres i la vall on discorre el Ridaura, el curs fluvial més important de la comarca del Baix Empordà, ja que neix i desemboca dins la mateixa comarca, ja que el riu Ter, el més important, també desemboca a la mateixa comarca, però té un recorregut molt més llarg i neix a la comarca del Ripollès, al peu del Pirineu.

En el nucli antic destaca bona part del que havia estat el castell medieval de la població com també, l’església parroquial de Santa Maria, formant conjuntament amb les cases de l’entorn un nucli agradable de visitar, amb presència d’elements arquitectònics dels segles XV al XVIII.

El castell que també és conegut com Castell de Benedormiens, fou de fet els orígens de la població des de l’any 1041 puix que la seva construcció obeïa a tenir les funcions de defensa del mateix nucli, però també amb una important funció que era de custodiar i defensar si calia el proper Monestir benedictí de Sant Feliu de Guíxols.

Tot aquesta part de territori amb bones platges, era fàcil per arribar-hi embarcacions, i per tant, molt adient per rebre desembarcaments, incursions i atacs per part de pirates i corsaris, que rondaven pel litoral català.

A partir del segle XII el castell rebia el nom de “Castri de Aredo”; d'aquesta manera amb el pas dels anys i la lingüística emprada pels seu habitants, va anar agafar força fins els actualment el nom de Castell d’Aro.

Castell d'Aro Castell d'Aro
Castell i Església parroquial de Santa Maria de Castell d'Aro
 
Interior del castell
Castell d'Aro   Castell d'Aro   Castell d'Aro
Creu de terme
 
Portalada entrada castell
 
Via verda i Monument al Carrilet

Actualment el castell està en part restaurant, essent de propietat municipal fent-se servir com a casa de cultura i sala d’exposicions. A l’any 1995 tot el nucli antic fou declarat com Bé Cultural d’Interès Cultural per part de la Generalitat de Catalunya.

En aquest conjunt arquitectònic cal també fer esment a l’església del segle XI d’estil gòtic tardà amb una façana barroca, d’una sola gran nau amb capelles laterals i un campanar de torre de base quadrada amb arcades de mig punt i coberta de tipus de pinacle. El museu de la Nina, el mercat medieval o el pessebre vivent per les dates de Nadal, són alguns dels atractius més destacats de Castell d'Aro.

 

MUSEU DE LA NINA

En el Museu de la Nina hi ha exposades més de 400 nines, de tot tipus, amb característiques, dimensions, bellament ornamentades, amb detalls dignes d'admirar, i que pertanyent i tenen orígens en diferents paisos i èpoques, quelcom que les fa més atractives per la seva singularitat.

El museu de la nina va néixer gràcies a la donació de Fina Teixidor, tot i que actualment també acull la col·lecció privada de Neus Borrell, una gran coneixedora de la nina antiga i complements, quelcom digne d'admirar ja que la gran passió d'aquestes dues dones ha fet que la seva admiració per aquest tipus de joguina, no hagi quedat tancat a una llar privada, sinó que està exposada i molt ben detallada de manera que pugui ésser gaudida i admirada per a tothom.

Museus de la Nina Museus de la Nina
Vista general de l'exposició del museu
 
Una de les nina de la exposició

El museu està situat en el conjunt històric-monumental de Castell d'Aro, que fou declarat bé cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya a l'any 1995, essent inaugurada l'exposició a l'any 1997.

També cal remarcar que és l'única entitat museística de les comarques gironines dedicada integrament a la nina, ja que altres entitats com el Museu de la Joguina de Figueres o el Museu d'Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, també en disposen, però dins el conjunt més generalitzat d'aquest tant important objecte de la infància.

 

 

 

 


Escut de Tossa de Mar

Escut del municipi de Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró

 

CASTELL-PLATJA D'ARO EN XIFRES
GENTILICI (Castell d'Aro)
Castellarenc - Castellarenca
GENTILICI (Platja d'Aro)
Platjarenc - Platjarenca
GENTILICI (S'Agaró)
inexistent
SUPERFICIE DEL MUNICIPI
21,8 Km2
COMARCA
Baix Empordà
PARTIT JUDICIAL
Sant Feliu de Guíxols
DEMARCACIÓ ELECTORAL
La Bisbal d'Empordà
CODI POSTAL (Castell d'Aro)
17.249
CODI POSTAL (Platja d'Aro)
17.250
CODI POSTAL (S'Agaró)
17.248
MERCAT SETMANAL
Divendres
   
COORDENADES GPS (Castell d'Aro)
Latitud N 41.814593º - Longitud E 3.032197º
COORDENADES GPS (Platja d'Aro)
Latitud N 41.817682º - Longitud E 3.067109º
COORDENADES GPS (S'Agaró)
Latitud N 41.795341º - Longitud E 3.054427º
ALTITUD (Castell d'Aro)
22 metres
ALTITUD (Platja d'Aro)
7 metres
ALTITUD (S'Agaró)
26 metres
CIUTAT AGERMANADA
   
FESTA MAJOR DE CASTELL D'ARO
Setembre
   
WEB AJUNTAMENT
WEB DE TURISME

 

El temps a Castell d'Aro
MeteoCat
Trànsit

 

Bibliografia Bibliografia
 

PLATJA D'ARO, Barreda Masó, Pere. Girona, Quaderns de la Revista de Girona, Diputació de Girona, 1996
ELS MILLORS RACONS DE LA COSTA BRAVA, Raval Edicions SLU Pòrtic, Barcelona, 2010

Escrits i altres documents
 

El Ridaura
Qualitat de l'aigua del Ridaura
Els llocs de la Vall d'Aro, Gissalis i el Monestir


Internet Internet
 
Nits de Jazz
Línia Verda
Pessebre Vivent de Castell d'Aro
Arocinema
Associació de la Petanca
Associació Casino Castellarenc
Classic Motor Club Vall d'Aro

Colla Carnavalesca Vas Dat
Aro Cultural i Esportiva
Arxivers del Baix Empordà
Associació Pau Casals
Club Escacs Platja d'Aro

Canals de ràdio i TV local
 
TV Costa Brava
Xtra FM - Costa Brava

Ràdio Platja d'Aro
Empordà TV

Publicacions Premsa comarcal i local, Revistes i Publicacions
  Grup Gavarres Editorial
Mapes Plànols i Mapes
  Castell d'Aro
 
  SHORT STIRLING MK.I
15th Squadron

21 de Novembre de 1942

Castell d’Aro, tres anys i nou mesos d’acabada la Guerra Civil; dissabte 21 de novembre de 1942, a les 1:15 de la matinada.

La ment dels seus habitants anava deixatant i diluint a poc a poc les pors i el pànic de la situació que feia quasi quatre anys enrere, els tenia intimidats de la possible presència dels bombarders italians procedents de Les Illes o dels creues “Baleares” i “Canarias” que havia atemorit el litoral gironí.

En aquest marc que en dificultat s’allunyava, de sobte un exorbitant soroll procedent del mar arribava a la costa, que després d’una estrident trompada, es va fer el silenci. De ben segur més d’un, va reviure els moment bèl·lics viscut.

No, sortosament no havien retrocedit en el temps, tot i que Europa estava sota el domini del III Reich.

Simplement un bombarder britànic de la RAF (Royal Air Force) havia hagut de fer un aterratge d’emergència després d’hores d’incertesa i amb la impossibilitat de retornar a la base de Bourn a Cambrigeshire, des d’on havia sortit feia unes set hores, per tal de bombardejar la fàbrica FIAT de Torí (Itàlia) en aquell moment fàbrica d’armament bèl·lic.

Museu de Duxford
Museu de Duxford (Cambridgeshire, UK)

Els set tripulants del bombarder, comandats pel capità Michael Wyatt van sortir il·lesos de l’accidentat aterratge.

Hores més tard eren detingut per la Guardia Civil i traslladats a Barcelona per ésser interrogats.

Posteriorment van està retinguts en el Balneari Alhama de la població aragonesa d’Alhama de Aragón a uns 30 Km. de Calatayud i a poc més de 100 Km. de Saragossa.

El dia 15 de febrer de 1943 els set tripulants van ésser repatriats, mentre que les restes de l’avió van ésser recollides i portades al “Parque Eventual de Cataluña” que era la guarnició militar que hi havia a l’aeròdrom de Sabadell en els anys de la postguerra i que va ésser desmilitaritzat a finals dels anys 40.

Royal Ait Force
Bombarder Stirling de la RAF

Van ésser varis els casos d’avions que intervenien en la II Guerra Mundial i es van veure obligats a fer aterratges d’emergència a les comarques gironines.

L’altre cas més conegut és el de l’avió caça Beaufighter de la USAAF (United States of America Air Force) que es va estavellà a Llanars (Ripollès) el 27 de juliol de 1944, però en aquest cas amb més infortuni que els britànics de Platja d’Aro, ja que van morí els dos pilots americans.

Combat Aircrafts
Aeronaus internades a Espanya durant la II Guerra Mundial
Hotel Balneario Alhama de Aragón
Pessebre vivent de Castell d'Aro   PESSEBRE VIVENT
Castell d'Aro
Des de 1959

Properament ...

Pessebre vivent de Castell d'Aro
  MERCAT MEDIEVAL
Castell d'Aro

Properament ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 ACDG - Associació Cultural i Divulgativa Gironina - 2010©
Última actualització: setembre 2022 
 Inici - Agenda - Contactar - Salutació - Actes i Esdeveniments - Esport i Natura - Alt Empordà - Baix Empordà - Cerdanya - Garrotxa - Gironès - Pla de l'Estany - Ripollès - Selva - Enllaços - Webmap - Avís legal