contacte  -  mapa web
 
Pla de l'Estany Narasalus
Inici Agenda Contactar Fires Esport i Natura Alt Empordà Baix Empordà Cerdanya Garrotxa Gironès Pla de l'Estany Ripollès Selva
Contactar
 
 
Pla de l'Estany
Banyoles
Camós
Cornellà del Terri
Crespià
Esponellà
Fontcoberta
Palol de Revardit
Porqueres
Sant Miquel de Campmajor
Serinyà
Vilademuls
INFO COMARCAL
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Pla de l'Estany - Comarca que batega
Consorci de l'Estany de Banyoles

Pla de l'Estany, Oficina Jove

Pla de l'Estany, Benestar social
Banyoles esport
Pla de l'Estany Digital
Banyoles Cultura
Radio Banyoles
INFO PROVINCIAL
Diputació de Girona
Cambra de Comerç de Girona
Dipsalut
Costa Brava - Pirineu de Girona
Revista de Girona
ALTRES WEB D'INTERÉS

Microhistòria gironina

Xavier Blanca - Senderisme i viatges
Vies Verdes Girona
Lliga per a la defensa del Patrimoni Natural
Cercle Català d'Història
Associació de Naturalistes de Girona
Biblioteca d'Història Rural
ALTRES COMARQUES
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Ripollès
Selva
PROTEGIR LA SALUT
RECOLZAR LA CURACIÓ

Bemer

Narasalus - Bemer

Un excel·lent equip mèdic per a mantenir la salut, per ajudar al cos a recuperar-la si s'ha perdut o si més no, fer més suportable qualsevol patiment.

Els sorprenents beneficis de Bemer només els coneix per a qui la salut és imperativament el primer, ja sigui la pròpia o la dels éssers propers.

El Bemer està dissenyat per a tenir-lo en el propi domicili, d'aquesta manera, és tota la família que en pot gaudir i beneficiar, fins i tot si es tenen animals domèstics.

+ INFORMACIÓ:

Tel. 617.053.648
 

 

 
Porqueres

L'ESTANY DE BANYOLES, UN ESPAI NATURAL COMPARTIT

Estany de Banyoles
Vista de l'Estany de Banyoles des de la riba porquerenca

Tot va començar quan Catalunya estava coberta per un mar molt gran i la serralada Pirinenca va ser la culpable en el transcurs dels anys del moviment geològic provocant l’aixecament de la conca interior. Això va provocar el moviment de zones impermeables produint que fossin recobertes per sediments fluvials i és la causa de falles, originant l’enfonsament de diferents territoris durant vint milions d’anys.

Concretament l’Estany de Banyoles està situat al costat de la falla de l’Empordà i s’alimenta a través d’una xarxa subterrània de canals aqüífers provinents del nord i l'oest de l’alta garrotxa, ja que els primes estudis es creia que estava alimentat pel riu Ter i el Fluvià.

El principi de l’aparició de l’Estany fa 250.000 anys, tenia un nivell entre sis i vuit metres més per sobre del que hi ha ara en l'actualitat. I es demostra per l'aparició de fòssils a Porqueres i les Estones de Banyoles. El 1887 es detecta la troballa d’una mandíbula Neandertal (hi ha més referències en l'article de la columna dreta dedicada a la figura del farmacèutic banyolí, Pere Alsius i Torrent), que data d’una edat aproximada de fa 80.000 anys. I es verifica l'existència de l’especia humana en el territori on vivien a prop de l’estany amb un clima humit i pantanós.

Fa 15.000 anys es quan l’estany va començar a definir-se tal com és. On aparegueren la formació d'estanyols que estan alimentats per aqüífers amb un volum d’aigua menor. Uns d’aquest estanyol per exemple es l’estany Nou o de Can Silet. Ja que també n’hi ha a Porqueres, a Camós, a Sant Miquel de Campmajor, Espolla o Pujarnol.

Hom pot imaginar que un laberint subterrani d’aqüífers que alimenta tots aquests petits estanyols i que són cosins germans de prop de l’estany o millor dit de la conca lacustre. Aquests aqüífers amb les seves aigües, tenen la força per enfonsar el sòl provocant petites coves subterrànies que donen lloc a la formació d'aquests petits estanys o estanyols, produint també altres fenòmens més petits com per exemple el de 1982, un sot a la mateixa carretera C-150 a prop de l’estanyol de can Ordis. En definitiva, són formes geològiques que no són mortes ni estàtiques, sinó que  estan en moviment i en alguns llocs augmenta de forma constant el seu volum subterràni.

Vora oest de l'estany
 
Vora oest i mirador de la zona nord
 
Santa Maria de Porqueres al peu de l'estany
 
Mirador i alfons, Club náutic de Banyoles

L’any 812 l'orde benedictí del monestir de Sant Esteve de Banyoles va facilitar la sortida de l’aigua amb la construcció de recs que s’endinsen entremig de la vila. En aquesta mateixa línia, i per tal de controlar la pujada del nivell de l’aigua quan plovia, l’ajuntament els anys 90 va construir dos col·lectors.

S’han fet molts estudis microbiològics i van veure que molts d’aquests estanyols situats al sud, a prop de la vila de Banyoles, avui pràcticament en el nucli, hi ha un nivell elevat de substàncies sulfuroses càlciques i són coneguts com a aiguamolls de la Puda. La seva aigua s'utilitzava amb finalitats curatives i està esmentat en escrits des del segle XV.

L’any 1829 l’ajuntament va construir una font artificial amb una petita placeta i, més tard es va fer una caseta amb un parell de banyeres on malats i turistes van portar molts ingressos econòmics a la vila. A causa de l'èxit assolit es va construir una nova font que és la que actualment hi ha ara, i un ampli i modern centre termal, encara existent, però totalment abandonat i en estat ruïnós.

L’ecosistema natural s'hi troben aus com per exemple els ànecs que són molt comuns a l’estany i també si troben amfibis i rèptils com el tòtil o la serp d’aigua. Pel que fa els peixos els més autòctons són la bavosa de riu o la bagra, ja que també la carpa, el garbí o el peix de sol s’han adaptat a la zona.

La vegetació es troben tres grups característics, les plantes submergides anomenat hidròfits, plantes que tenen part fora de l’aigua amb fulles i flors que es diuen helòfits i finalment les plantes que viuen fora de l’aigua anomenades higròfits. Pel que fa a la vegetació arbòria trobem boscos de ribera amb vernedes, alberedes o salzedes.

Tot aquest ecosistema esta protegida com espai natural per la Unió Europea anomenat natura 2000, on la protecció de les espècies i els hàbitats naturals són protegits respectant l'activitat humana que si desenvolupa.

I en aquesta directriu cal fer esment l'enorme valor paisatgístic i del ecosistema al considerar l'estany de Banyoles, una de les meravelles naturals més valuoses de les comarques gironines, on el pas dels anys sobre tot de malaurades especulacions urbanístiques com van patit molts recons de la Costa Brava, en aquest indret han estat sortosament inexistents, podent avui gaudir d'aquest indret mediambiental incomparable.

En aquest marc de respecte al medi ambient cal destacar dos atractius, l'un de caire arquitectònic i l'altre esportiu i de salut: les pesqueres i el camí que dóna la volta a l'estany. Les pesqueres només es troben en la part sud i est de l’Estany de Banyoles i són petites construccions molt diferents entre elles, que s'han convertit en una imatge inseparables de l'estany de Banyoles. Actualment n'hi ha vint, cadascuna de les quals és coneguda per un nom en particular, essent de propietat privada i per tant, només es poden visitar des de l'exterior.

La seva construcció data de mitjans del segle XIX fins a principis dels anys 30 del segle XX, data a partir de la qual l'Ajuntament de Banyoles, en va prohibir la nova construcció, interdicte que ha perdurat fins l'actualitat. La seva funció original era de guardar els estris de pesca i les petites barques, com també per a poder banyar-se o passar-hi la jornada la família propietària, normalment gent acomodada a Banyoles.

Pel que fa al segon atractiu, sens dubte, és el camí que voreja tot l'entorn de l'estany. Un camí planer, fàcil de fer i per totes les edats. Té un recorregut total de 6,3 quilòmetres, i transcórrer per indrets i racons encantadors, on es poden contemplar gràcils estampes de l'hàbitat natural com també arquitectòniques, com és l'església romànica de Santa Maria de Porqueres.

A part del camí que voreja tot l'estany, que és el principal, n'hi ha d'altres més curts que també es poden recórrer, com la Ruta de la Puda, on es pot gaudir de visitar petits estanyols com l'Estanyol d'en Montalt o el mirador del mateix nom, d'on es pot contemplar diversos nius de cigonyes.

 

BOSC DE LES ESTUNES

Les Estunes és un petit bosc situat dins el terme municipal de Porqueres, que es troba a mà esquerra de la carretera GI-524 en direcció a Olot per Sant Miquel de Campmajor, a tan sols uns 0,7 Km. des de la Font de la Puda i a uns 500 metres en línia recta de distància de l'estany de Banyoles.

Per tant, es troba dins els paratges que envolten l'estany, espais naturals que en té cura el Consorci de l'Estany de Banyoles, on hi participen ens públics com l'Ajuntament de Banyoles, l'Ajuntament de Porqueres, l'Ajuntament de Fontcoberta, juntament amb altres entitats a nivell provincial com són la Diputación de Girona i Generalitat de Catalunya, per part del seu Departament de Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural.

Es un bosc d'unes característiques molt especials, que s'han format al llargs d'anys sobre travestins, una roca sedimentària calcària, i que havia estat fa milers d'anys una part de la zona litoral oest de l'actual estany. Aquestes roques presenten unes curioses i àmplies esquerdes, no molt fondes, però que li donen una sensació de caverna d'esquerda vertical.

La seva característica tan peculiar en conjunt, és a dir, del propi bosc i del seu sòl, fa que els arbres i la seva vegetació assentada sobre un terreny tan escabrós i escletxat, doni un toc fadador i propi per a llegendes, tal com va recollir en el seu dia en Pere Alsius i Torrent en la "Llegenda de les fades de les Tunes" en una les al·lusions d'aquests personatges fantasiosos, i tan estimats pel món infantil.

 

Diferents imatges del Bosc de Les Estunes

Hi ha dues rutes, una de curta i una altra de més llarga, així com diversos racons dins del bosc; les rutes tot i que són senzilles, cal estar atents als abruptes alteracions del nivell i a les seves escletxes, que poden presentar seriosos problemes en cas de distracció o temeritat (*), pel que fa a caigudes de cert nivell i el perill de topar contra la part rocosa, cal estar-hi atent i vigilar sobre tot a la mainada.

+ Informació:  
Museus de Banyoles: les pesqueres
Meteobanyoles: volta a l'estany
Josep Gordi: les Estunes, un bosc ple de tresors naturals i culturals
Joan A.Abellán i Miquel Campos: Zona lacustre de l'Estany de Banyoles (.pdf)
Lluís Ribera i Quim Vila: EIs aiguamolts de la Puda de Banyoles: una proposta de gestió (.pdf)

 

 

 

 

 


Escut de Porqueres

Bandera de Porqueres
Escut
Bandera

 

PORQUERES EN XIFRES
GENTILICI
Porquerenc, porquerenca
SUPERFICIE DEL MUNICIPI
33,52 km2
COMARCA
Pla de L'estany
PARTIT JUDICIAL
Girona
DEMARCACIÓ ELECTORAL
Girona
BISBAT
Girona
CODI POSTAL
17834
MERCAT SETMANAL
Divendres
COORDENADES GPS (Ajuntament)
Latitud N 42,102937º - Longitud E 2,789931º
ALTITUD (Ajuntament)
120 metres
CIUTAT AGERMANADA
   
FESTA MAJOR
Maig
   
WEB OFICIAL DE L'AJUNTAMENT

 

El temps a Porqueres
MeteoCat
Trànsit

 

Bibliografia Bibliografia
  L'ESTANY DE BANYOLES, Miquel Coma Vila i Joan Gratacós Guillen, Quaderns de la Revista de Girona, Diputació de Girona, 1991
HISTORIA DEL PLA DE L'ESTANY, Joaquim Tremoleda i Trilla, Poblicaciones Diputació de Girona, 2000
Internet Internet
 
Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles

 

Canals de ràdio i TV local
  Banyoles TV
Canal Banyoles (YouTube)
Ràdio Banyoles
Mapes Plànols i Mapes
  Porqueres
 
Carles Fontseré i Carrió   CARLES FONTSERÉ I CARRIO
Dibuixant, cartellista, fotògraf i escriptor
Barcelona, 1916
Girona, 2007
Properament ...
UN EXILIAT DE TERCERA
Carles Fontseré i Carrió
Editorial Proa, Barcelona, 1999
MEMÒRIES D'UN CARTELLISTA DEL 36
Carles Fontseré i Carrió
Editorial Proa, Barcelona, 1995
PARIS, MÈXIC I NOVA YORK
Carles Fontseré i Carrió
Editorial Proa, Barcelona, 2004
LA GUERRA CIVIL EN 2000 CARTELES
Jordi Carulla i Arnau Carulla
Editorial Postermil, Barcelona, 2007
Reculls de Premsa
Web Carles Fontseré
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ACDG - Associació Cultural i Divulgativa Gironina - 2010©
Última actualització: octubre 2022 
 Inici - Agenda - Contactar - Salutació - Actes i Esdeveniments - Esport i Natura - Alt Empordà - Baix Empordà - Cerdanya - Garrotxa - Gironès - Pla de l'Estany - Ripollès - Selva - Enllaços - Webmap - Avís legal