contacte  -  mapa web
 
Pla de l'Estany Narasalus
Inici Agenda Contactar Fires Esport i Natura Alt Empordà Baix Empordà Cerdanya Garrotxa Gironès Pla de l'Estany Ripollès Selva
Contactar
 
 
Pla de l'Estany
Banyoles
Cornellà del Terri
Crespià
Fontcoberta
Palol de Revardit
Porqueres
Serinyà
Vilademuls
INFO COMARCAL
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Pla de l'Estany - Comarca que batega
Consorci de l'Estany de Banyoles

Pla de l'Estany, Oficina Jove

Pla de l'Estany, Benestar social
Banyoles esport
Pla de l'Estany Digital
Banyoles Cultura
Ràdio Banyoles

Diputació de Girona

Cambra de Comerç de Girona
Portal Gironí
Víes Verdes - Pirinexus
 
ALTRES COMARQUES
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Ripollès
Selva
PROTEGIR LA SALUT
RECOLZAR LA CURACIÓ

Bemer

Narasalus - Bemer

Un excel·lent equip mèdic per a mantenir la salut, per ajudar al cos a recuperar-la si s'ha perdut o si més no, fer més suportable qualsevol patiment.

Els sorprenents beneficis de Bemer només els coneix per a qui la salut és imperativament el primer, ja sigui la pròpia o la dels éssers propers.

El Bemer està dissenyat per a tenir-lo en el propi domicili, d'aquesta manera, és tota la família que en pot gaudir i beneficiar, fins i tot si es tenen animals domèstics.

+ INFORMACIÓ:

Tel. 617.053.648
 

 

 

BANYOLES ESPORTIVA I SUBSEU OLÍMPICA DE REM A BARCELONA'92

Banyoles - Olimpiades Barcelona'92
Vista parcial de l'Estany de Banyoles - Subseu dels Jocs Olimpics Barcelona'92

Des d'anys immemorials, Banyoles ha estat una ciutat acollidora, turística, esportiva, centre de salut amb el desaparegut balneari de la Puda o de la Font Pudosa i per descomptat, àmpliament coneguda per la bellesa natural del seu estany, que sortosament s'ha conservat intacte durant segles sense variacions, fet dissortadament que no es pot dir el mateix de molts racons de la portentosa i joia natural com és la Costa Brava, malmesa per la barbàrie especulativa i mala gestió de molts entitats minicipals responsables de mantenir el llegat dels avantpassats.

Segell conmemoratiu Barcelona'92 - Subseu de Banyoles
Segell commemoratiu del Campionat del Món per a Juvenils i Sèniors modalitats no Olímpiques

La ciutat de Banyoles i de fet, amb Porqueres, que és l'altre municipi que encercla l'Estany, complementen i alhora fomenten l'esport popular a través del circuit que dóna la volta a l'estany, apte per qualsevol persona i edat.

Però al marge de totes les activitats esportives i de lleure que es puguin practicar en el mateix estany o en els seus entorns, cal destacar dos esports molt importants per a la ciutat i per l'estany en particular: el rem i la natació.

Ambdós amb una entitat històrica de suport com és el Club Natació Banyoles i un fet transcendental, que va projectar la imatge de Banyoles i el seu estany arreu del món: la declaració de Banyoles com a subseu olímpica de rem en els Jocs Olímpics Barcelona'92.

Tot aquest ecosistema esta protegida com espai natural per la Unió Europea anomenat natura 2000, on la protecció de les espècies i els hàbitats naturals són protegits respectant l'activitat humana que si desenvolupa, un estany conegut com Estany de Banyoles, però que administrativament pertany al municipi de Banyoles i al de Porqueres, ambdos formant part de la comarca del Pla de l'Estany, Banyoles engloba l’Estany i tots els estanyols, i tota la riba est, des del nord al sud, la resta pertany al municipi de Porqueres, pràcticamente la zona oest, on es troba l'església romànica de Santa Maria, construida al segle IX i consagrada el 13 d'abril de l'ny 1182.

• Rem i natació

Travessia de l'Estany
Primer cartell de la 1ª travessia i Cartell del 2018 conmemoració del 75è aniversari

L'origen del rem és perd en el temps, i de ben sagú es podria començar a situar a la prehistòria tot i que, Egipte fou on sembla es va emprar els primers rems tal com s'entenen avui. El fet d'ésser un complement motriu i de maniobra dels vaixells de l'antiguitat quan el vent amainava, es pot dir en els principis del temps el rem era imprescindible en la navegació, comercial, en el transport i en la guerra.

No fou fins el segle XVII i a Anglaterra quan es té constància que el rem va a passar a formar part de l'àmbit esportiu. Anys posteriors, es va anar estenent per altres països, sobre tot europeus.

Club Natació Banyoles
Logo del Club Natació Banyoles

L'arribava del rem esportiu a Banyoles, és molt posterior. Documentalment serà el 16 d'agost de 1886, quan durant les festes de la Mare de Déu d'Agost, l'Ajuntament organitza entre d'altres festes i solemnitats, una regata de rem, fet que, per tal d'animar més l'esdeveniment, inviten el "Club de Regatas de Barcelona" creada a l'any 1881.

Un dels quatre clubs nàutics existents a Barcelona, tals com, "Club Catalán de Regatas" (1879), la "Asociación de Excursiones Marítimas" (1881) i el "Club Naútico de Barcelona" (1883). Com que també i van participar equips de remers de Banyoles, es de suposar que aquest esport ja havia començat a practicar-se amb gent de Banyoles.

Després d'aquest fet, el rem quedaria instaurat a Banyoles per sempre. Amb més o menys continuïtat i importància dels actes, es van succeir esdeveniments esportius, i si més no, períodes d'entrenament de remers procedents d'altres poblacions, com l'equip de remers de Barcelona que es van preparar per les Olimpíades de 1928 a Amsterdam. Una altra data important per les activitats esportives de l'Estany, fou el 30 de desembre de 1925, aquest dia es crea el Club Natació Banyoles, una entitat que amb els anys agafaria un gran prestigi, no únicament en la natació, sinó que a l'any 1958 crearia la secció de Rem del Club Natació Banyoles.

Club Natació Banyoles
L'Estany de Banyoles des del Club de Natació Banyoles

A part de les competicions, campionats, proves i entrenaments de rem, que s'han anat fent al llarg dels anys, un dels actes esportius populars més coneguts que organitza el Club Natació Banyoles és la Travessia de l'Estany de Banyoles, que es va fer per primer cop a l'any 1944 i que anys darrera anys s'ha convertit en tot un esdeveniment i que reuneix a l'entorn dels 2.000 participants.

• Banyoles, Subseu olímpica de Rem a les olimpíades Barcelona'92

Cobi - Banyoles
La mascota dels Jocs Barcelona'92, el Cobi

Es obvi esmentar i reconèixer que la designació de Barcelona com a ciutat organitzadora dels XXV Jocs Olímpics, fou un gran esdeveniment, i no tant sols per la pròpia capital, sinó per tot Catalunya, com va quedar demostrat en les diferents competicions que es van fer fora de la ciutat comtal, com fou el cas de Banyoles, Subseu Olímpica de Rem.

L'existència del Club Natació Banyoles creada a l'any 1925, l'experiència acumulada de la ciutat en proves, campionats i entrenaments de figures del rem, i la il·lusió desfermada de la població i autoritats, van fer possible que Banyoles i el seu Estany passés a la història del olimpisme universal, essent una demostració d'organització i també de mostrar al món enter aquest incomparable paisatge de les comarques gironines.

Com Barcelona, hi hauria un abans i un després, ja que es van realitzar moltes millores, en instal·lacions esportives, infraestructures, millores a la ciutat, i altres de tot tipus, amb un denominador comú sobre tot, a l'entorn de l'Estany; es va portar a terme un gran esdeveniments, però la bellesa natural de l'Estany va continuar i continua intacte.

Aquesta fou i ha estat una gran victoria del magnific entorn de l'estany de Banyoles, que ha continuat impecablement ben conservat, perseverat i millorat tot el seu entorn, ja que molt gran esdeveniments es transformen en canvis moltes vegades a canvi de malmetre espais natural que s'han heretats d'una generació a una altra, però conservant tot el seu encant, fet que fins i tot s'ha vist millorat per altres iniciatives com el camí que dóna la volta l'estany, una ruta que s'ha fet imprescindible i obligada, ja no per la gent de Banyoles o Porqueres, sinò per molts dels visitants, molts d'ells gent jove que ve a entrenar-se a les aigua netes, impecables i transparents de l'estany.

• Algunes dades referencials dels esdeveniments olimpics

Banyoles - Triangle gironí

+ Informació:  

Barcelona 1992
Barcelona olímpica

+ Bibliografía:

• EL REM A L'ESTANY DE BANYOLES, Joan Anton Abellan i Miquel Juncà, Edicions QB Quaderns de Banyoles, Banyoles, 2004
• 1992-2002. EL BALANÇ DELS JOCS, Jordi Ferrer, Edita Amics del Rem, 2002

+ INFORMACIÓ SOBRE BANYOLES

Dades general de Banyoles i Comarca Museus de Banyoles Estany de Banyoles Esglésies de Banyoles
Dades generals de Banyoles
 
Museus de Banyoles
 
Estany de Banyoles
 
Monestir i Esglésies de Banyoles
             
Personatges de Banyoles   Medis de transport de Banyoles   Esport a Banyoles    
Personatges de Banyoles
 
Medis de Transport a Banyoles
 
Esports i Olimpíades Barcelona '92
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 ACDG - Associació Cultural i Divulgativa Gironina - 2010©
Última actualització: maig 2022 
 Inici - Agenda - Contactar - Salutació - Actes i Esdeveniments - Esport i Natura - Alt Empordà - Baix Empordà - Cerdanya - Garrotxa - Gironès - Pla de l'Estany - Ripollès - Selva - Enllaços - Webmap - Avís legal